Färdigmat – nyttigare än man tror

Att laga ihop en läcker asiatisk rätt kan vara riktigt gott och härligt. Men ibland räcker inte tiden till och det finns situationer där det inte känns som ett alternativ att stå och slava i köket. Då kan det vara nödvändigt att köpa en låda med färdigmat. Man bör dock inte ha så dåligt samvete för det. Färdigmat kan vara både nyttigare och godare än hemlagad.

3209593-breaded-fish-fingers

Tv-kockarnas mat mer onyttig än färdigmat

I Svenska Dagbladet kan man läsa att forskning visar att färdigmat är nyttigare än kockarnas recept i de populära tv-programmen. Forskarna lagade mat från fem olika kokböcker – bland annat Jamie Olivers och Nigella Lawsons. Den populära 30 minutes Meals av Jamie Oliver, som sålt slut i Sverige, var även med i undersökningen. Man jämförde sedan näringsinnehållet i de lagade rätterna från kokböckerna med ett antal olika färdigrätter. Resultatet visade att Tv-kockarnas recept innehöll mycket mer fett och mindre fibrer per portion.

Nyttiga lådor och skandaler

Vill man ta det här med färdigrätter snäppet ännu högre på nyttighetsskalan kan man bland annat testa gi-boxen som innehåller mat komponerad enligt gi-metoden. När man köper viss färdigmat måste man dock vara lite försiktig och vara medveten om att den kanske inte alltid erbjuder det som står i innehållsförteckningen. Detta blev extra tydligt i och med skandalen förra året med hästkött i många färdigrätter. Läs mer. Skandalen ledde till att försäljningen av fryst och färsk färdigmat sjönk, skriver man i Kristianstadsbladet.

”Det vi märker i dag är att folk ställer mycket mer frågor och är oroliga. Det är inte hästköttet i sig man är orolig för, utan att tillverkarna farit med osanning om vad maten innehåller.”