Inred nystartade restaurangen rätt

Många människor har en dröm att starta en krog, kanske med inriktning mot kinesisk och asiatisk mat. Att starta en restaurang kräver dock tydlig planering. Det gäller att se alla kostnader, vilket ibland kan blundas för när man följer sin dröm. Här följer ett antal tips på vad man behöver tänka på för att lyckas.

”En kinesisk restaurang funkar alltid, alla gillar ju sådan mat!” Ett uttryck som kanske inte är helt genomtänkt. Det finns dock fler parametrar än bara vilken mat du ska ha på menyn och vilka restaurangmöbler som passar inredningen. En nyckel är att hitta lönsamhet och en bra plats för krogen, annars blir det svårt. För vissa krogar är det inte en klimatsmart meny som ger den största vinsten, även om det är bra för klimatet, utan drycken. I bland annat Uppsala har det visat sig vara lönsamt att starta krog, och där har framförallt drycken varit viktig för intäkterna.

– Jag brinner för det här, det är en livsstil. Men det är mycket jobb som ligger bakom en liten förtjänst.” säger krögaren Rafael Löfstedt till tidningen UNT.

Starta och inreda restaurang

Du behöver börja i rätt ände och vara medveten om att det kan vara tufft. Första steget är planering. Här handlar det till exempel om att sätta en affärsplan och budget. Kommer dina siffror hålla för din satsning? Andra steget är utrustning, vad behöver du för att kunna laga maten? Leverantörer och lokalen kommer i nästa fas. I vissa fall kan kvalitet spela stor roll, i andra fall kanske kvantitet är viktigare. Allt handlar om hur man vill framstå som krog. Sist men inte minst handlar mycket om kunskap. Har du koll på den mat du ska ha på menyn? Vilka drycker passar ihop med maten, och vilka tillstånd behövs för att allt ska gå rätt till?