Kina ett land med gastronomiska upplevelser

Den här artikeln tar dig till några utav de allra kändaste kinesiska köken. Resan börjar i det kanoniska köket, känt för sina sofistikerade matlagningsmetoder, sedan till Sichuan-provinsen som är synonym med kryddig mat och avslutas i Xinjiang-provinsen där halal-köket möter Kina.

Även om det finns svenska krogar som satsar på genuin kinesisk kokkonst där du kan få Kina-inspirerad mat i Sverige, så är en resa till Kina väl värt pengarna – framförallt om du gillar gastronomiska upplevelser.

En av de många aspekterna som gör Kina till ett så intressant land att besöka är nämligen maten. Det kinesiska köket varierar från region till region. Oavsett vart i Kina du befinner dig, så kan du vara säker på att hitta gastronomiska upplevelser! Från de nordligaste delarna till de sydligaste breddgraderna, här är några kinesiska kök som du bör känna till.

Det kantonesiska köket

Det kantonesiska eller Yue-köket kommer från Guangdong-provinsen och Hong Kong i Kina. Guangdong-provinsen har ett rikt och varierat kök som har fått sin prägel från dess landskap. Från de sofistikerade matlagningsmetoderna i Guangzhou till de enkla smakerna vid Pearl River Delta, det finns något för alla smaker, preferenser och budgetar.

Det kantonesiska köket präglas av sin betoning på färskhet och enkelhet, så många av rätterna tillagas med skaldjur eller färska grönsaker. Rätterna är välbalanserade och tonvikten läggs på smakerna istället för kryddorna. Ris används i större utsträckning än vete. Vilket märks i en kantonesisk frukost- och lunchfavorit som blivit världsberömd: Dim Sum och Congee (en risgröt). Några andra ”måsten” att äta är:

  • Xiao Long Bao (en dumpling med soppa)
  • Hainanesiskt kycklingris
  • Beef Chow Fun (stekta nudlar med nötkött).

Köket från Sichuan- provinsen

Sichuan-rätter är kända för sina kryddiga smaker och djärva användning av chilipeppar och vitlök. Dessa ingredienser ger maten dess unika distinkta starka smak som enligt utsago ska vara bra för hälsan. Provinsen specialiteter inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Mapo Doufu” (tofu i en kryddig sås)
  • Sichuan Hot Pot
  • Jiao Ma Ji (en stark kycklingrätt)
  • Shui Zhu Niurou (en kokt stark biffrätt).

Köket från Xinjiang- provinsen

Köket från Xinjiang är en blandning mellan Halal-köket och det nordväst kinesiska köket. I Xinjiang hittar du rätter gjorda av halal, mestadels nöt- och lammkött. Rätterna är mestadels rostade, ångade, friterade och/eller stekta. Här hittar du delikatesser som:

  • Diverse grytor av lamm
  • Grillad kycklingspätt
  • Naan bröd i olika former