Kina-inspirerad mat

Sannolikheten är hög att du som växte upp under 70- eller 80-talen associerar kinesisk mat till sju små rätter eller friterade räkor. Även om det är att betrakta som mat som inspirerats av kinesisk matlagning är det knappast äkta vara.

Kina är ett enormt land vilket gör att det finns mängder av kinesisk-inspirerad mat att laga. I många rätter ingår olika typer av kött. Ett av de mest delikata köttslagen du kan använda i kinesisk matlagning är det mångsidiga fläskkött känt som fläskytterfilé. Ett ställe där du kan hitta recept på fläskytterfilé är hos Nybergs Deli. I fortsättningen av den här artikeln kan du läsa vidare om vad som gör den kinesiska kokkonsten unik, och vad du måste ha hemma för att locka fram typiskt kinesiska smaker när du bjuder dina vänner på middag.

Den äldsta kokkonsten?

Det kinesiska köket anses av många mathistoriker vara den första nationella matkulturen. Hur det än ligger till med den saken betraktas kinesisk kokkonst idag som ett av tre ’moderkök’, tillsammans med romersk och iransk matkultur. Det ska sägas att kinesisk mat som många i Sverige känner den egentligen inte är traditionellt kinesisk. I många fall handlar det om fusioner mellan lokal matkultur och kinesiska smaker. Den mesta kinesiska maten du hittar på restauranger i Europa härstammar dock från regionerna Fujian och Guangdong.

Sett till vad du behöver för redskap för att laga kinesisk mat är det enkelt. Typiskt sett behöver du en wok att steka i, förutom det är det också en fördel om du har möjligheten att ångkoka. För det ändamålet räcker det om du har speciellt anpassade korgar som du kan ställa över en gryta fylld med vatten, men om du vill ta det hela ett steg längre kan du skaffa en ångkokare.

Rena smaker

Många kinesiska kötträtter bygger på att ta fram köttets rena smaker. Köttet står i centrum och serveras vanligtvis med nudlar eller ris och någon eller några grönsaker. Inom exempelvis det kantonesiska köket är det vanligt med grillad anka eller fläsk. För att understryka att köttet ska vara så naturligt som möjligt serveras till exempel anka ofta komplett med ben.

Enligt Allt Om Mat bör du som vill laga mat inspirerad av Kina framför allt ha åtta olika ingredienser hemma. Dessa är:

  1. Svamp – torkad eller färsk. Det finns många olika att välja bland och du hittar dem i asiatiska matbutiker. En populär variant kallas för ’tongku’.
  2. Soja – passar ofta bra med en lätt, ljus soja. Japanska märken brukar fungera bra.
  3. Salt – men ta det försiktigt med saltet, den mesta saltsmaken ska komma från sojan.
  4. Ris – Jasminris eller någon annan klibbig sort är att föredra, iallafall om du vill äta maten med pinnar på typiskt kinesiskt vis.
  5. Koriander – självklart färsk.
  6. Currytärning – en slags buljong, vanligtvis av japanskt märke, även dessa kan du hitta i asiatiska matvarubutiker. Om du inte har tillgång till det går det bra också med vanlig gul curry.
  7. Ingefära – självklart färsk.
  8. Chili – färsk och den röda, avlånga varianten är att föredra.