Kina har en väldigt rik matkultur och har blivit uppskattat av folk i hela världen. Antalet restauranger som serverar kinesisk mat är väldigt många världen runt. ”Kinamat” har kommit att bli något som alla känner igen.
Den kinesiska maten har i många årtionden även varit väldigt uppskattad i Sverige. kinarestaurangerna är faktiskt några av de utländska restauranger som det finns flest av i Sverige, både i storstaden och på mindre orter. Första gången kinesisk mat serverades i Sverige var på Berns i Stockholm år 1944. Den första kinarestaurangen öppnades dock 1961 i Göteborg av Liu Wanchu. Den restaurangen finns kvar än i dag och heter Kinesiska Muren.
De typiska kinarestaurangerna
Hur man smaksätter och tillagar maten på kinarestaurangerna har mycket att göra med hur vi svenskar vill att det ska smaka. Något många förknippar med kinamat är att man alltid får väldigt mycket mat och för att inte behöva slänga massa mat brukar flera ofta kunna dela på en rätt. De maträtter som man hittar på de flesta västerländska kinarestauranger är bland annat fyra små rätter, vårrullar, biff med bambuskott, stekta grönsaker och friterad banan med glass. Varför menyerna ser ut som de gör har att göra med att de första kinarestaurangerna som fanns i Västeuropa var drivna av personer från Guangdong och Hongkong. De rätter som finns på restaurangerna kommer alltså från dessa ställen.
Försöker introducera mer genuin kinamat
De senaste åren har vi dock blivit mer intresserade av att uppleverser ska vara äkta och genuina och detta har speglats i maten från andra länder. Det har öppnats ett antal restauranger som erbjuder mat på äkta kinesiskt vis. Även i inredningen kan man se en förändring eftersom att kinarestaurangerna i regel förr alltid hade traditionell kinesisk inredning. De nyöppnade restaurangerna satsar mindre på etnisk inredning och kinarestauranger kan nuförtiden se ut som vilken annan restaurang som helst. Även om det börjar komma mer ”riktiga” kinarestauranger är de svenska kinarestaurangerna väldigt populära, konstaterar man i Sydsvenskan. Kanske är det för att dessa krogar har blivit en tradition för oss svenskar och vi har börjat känna oss hemma där.