Kinesisk mat och tips på recept

Kinesisk mat är mycket populär i hela världen och det är inte konstigt med tanke på hur väl det söta och det sura gifter sig med varandra och förser smaklökarna med underbara explosioner. Den kinesiska maten har fått starkt fäste i Sverige, så starkt att det idag till och med går att beställa hem färdiga matkassar med kinesiska recept. Den här artikeln ska vi helt tillägna det kinesiska köket och ge tips på recept för en kinesisk helkväll.

Det bästa sättet att bekanta dig med kinesisk mat är naturligtvis att bege dig till en Kina-restaurang i närheten där du bor. Men om plånboken inte tillåter att du varje kväll lämnar hemmet för att äta ute, så kan du även kika in på företag som Matkasse.nu och se om de bjuder på en färdig matkasse med råvaror som lämpar sig för kinesisk matlagning och som levereras direkt hem till dörren. Vanliga recept som får det att vattnas i munnen, är exempelvis:

  • Friterad anka med ananas
  • Biff Chow Mein
  • Kinesisk cole slaw, en slags vitkålssallad
  • Kombucha
  • Vårrullar

 

Kinesisk-inspirerad matkasse för finsmakaren

Det existerar för tillfället cirka 30 stycken företag som levererar färdiga matkassar med recept och råvaror som räcker under ett antal dagar till ett visst antal personer. Matkassarna är inte bara för dem som vill ha den traditionellt svenska husmanskosten, utan idag kan du även beställa hem en kasse med tema, till exempel kinesiskt. Det går också att få matkassar med varierade recept där kinesiska inslag förekommer, alternativt något enstaka recept som kan vara extra trevligt en fredagskväll eller liknande. Hur det än må vara, så är matkassen en förträfflig idé när du vill ha maten klar på nolltid utan att leta dig fördärvad ute i butiken efter råvarorna – något som annars tar mycket tid i anspråk. I flera matkassar kan du exempelvis njuta av wokade grönsaker, kinesisk apelsinkyckling, Chicken Teryaki och plommon- och ingefärslax på kinesiskt vis, och många rätter äts tillsammans med ris.

Kinesiska influenser i den svenska maten

Den traditionella svenska husmanskosten är fortfarande populär men har dock uppblandats på en rad sätt, på grund av alla nya influenser som letat sig in i matlagningen. Det breda resandet världen över och den ökade multikulturella befolkningen gör att svenska och utländska smaker och råvaror mixas samman till nya maträtter. Även stora krögare och kockar låter sig inspireras av det kinesiska köket och sammanställer menyer med de mest utsökta rätterna. Vidare har till och med svenska restauranger öppnat upp sina portar i Kina, så det går inte bara åt det ena hållet.

Typiska smaker från Kina

Det kinesiska köket är känt för sina smakexplosioner och blandning av sött och surt. Såserna är ofta sötsura och droppas på kyckling, kött, skaldjur eller fisk. Överlag är den kinesiska maten ganska nyttig med många grönsaker, frukter och kryddor. Kinesisk mat är dessutom mycket intressant ur ett rent historiskt perspektiv och har mycket gamla anor. Ursprunget daterar så långt tillbaka som 400 000 år, då den så kallade Pekingmannen omnämns. Sedan började det långsamt vidare på den kinesiska stenåldern.

Dock började kineser inte äta med pinnar förrän vid Zhoudynastin. Wok som blev inne i västvärlden på 80-/ 90-talen, började användas i matlagningen i Kina, under Tangdynastin.