Kockar serverar giftig svamp

Svamp är oerhört gott i matlagning och vi har ätit olika typer av svamp i århundraden. Men vissa svampar som vi åt glatt förr, har visat sig vara oerhört giftiga. En av dessa svampar är stenmurklan som många kockar, trots att de är farliga att äta, fortsätter att servera.

11989298-morchella-elata

I ett inlägg som vi skrivit tidigare kan man läsa om att tv-kockarnas recept i sina böcker ofta var mycket mer onyttiga än färdigmat. De innehöll bland annat mer fett och mindre fibrer än färdigmatlådorna, som ofta brukar framstå som riktigt dåliga ur näringssynpunkt. Det här visar alltså att man inte fullt ut kan lita på att kända kockar tar fram recept som är bra för en. Detta blev ännu tydligare när tv-kocken Paul Svensson i SVT:s Gomorron Sverige, lagade mat med giftsvamp.

Livsfarlig svamp

Det var stenmurkla som Svensson använde i sin matlagning, kan man läsa på Aftonbladet. Svampen kan man bland annat få cancer och bli steril av och har man riktigt mycket otur kan man till och med dö av att äta den. Att tv-kocken lagade med den här giftiga svampen, fick svampexperter att se rött. De vet nämligen hur farlig och giftig stenmurklan kan vara. Paul Svensson är dock inte den enda som lagat mat med stenmurklor. För ett tag sedan la även tv-kocken Per Morberg ut en bild på Facebook på sig själv hållandes en hel hög torkade stenmurklor. Detta är dock vad stenmurklan kan ge den som äter svampen:

  • Akut förgiftning.
  • Kräkningar.
  • Dubbelseende.
  • Kramper.
  • Skador på röda blodkroppar, njurar och lever.
  • Sterilitet.
  • Cancer.

Stenmurkla på ängVill imponera på varandra

Svampexperter tror att många kockar använder dessa giftiga svampar som en provokation och att det kanske handlar om att imponera på varandra och briljera med vad man får och inte får äta. Men de tänker inte alla gånger på de personer som de faktiskt når ut till och att människor som inte är professionella kockar kan utsätta folk för riktig fara genom att servera till exempel stenmurkla. Svampen är faktiskt räknad som en giftsvamp i nyare svampböcker och Livsmedelsverket avråder starkt från att äta den. Dessutom är det förbjudet sedan 1996 att sälja färsk eller torkad stenmurkla till privatpersoner.