Laga kinesiskt enkelt och gott!

Kinesisk mat är inte bara god att äta utan väldigt vacker att få serverad. Den kinesiska matkulturen har spritt sig stort över hela världen och har en lång och bred historia bakom sig. Kanske har du besökt Kina, eller gått på kinarestaurang här i Sverige? Oavsett så längtar du säkert efter att äta den goda rätten igen, men att kunna göra det hemma. Att laga kinesiskt behöver inte vara svårt.

Kinesiska ingredienser

Numera kan du få tag på de flesta asiatiska ingredienserna i välsorterade matvarubutiker. Det finns även en hel del asiatiska livsmedelsbutiker runt om i landet där du kan handla alla varor smidigt online med rabattkod eller i butik. Här får du tag i olika sojasåser, ostronsåser, chilisåser, nudlar och kryddor. Ja, listan är lång. En välbalanserad kinesisk måltid delas upp i fan och cai, det vill säga ris och spannmål samt kött och grönsaker. Även yin-yang-balansen ska uppmärksammas i maten. Det vill säga, att det som är starkt ska balanseras upp med mildare smaker.

Recept

Tips på enkla kinesiska recept du kan laga är:

Grönsakswok

Blandade grönsaker som du smaksätter med chili, vitlök, sesamolja, hoisinsås och soja. Hoisinsås är perfekt i wokrätter. Det är en söt plommonsås. Om du inte hittar den, kan du byta ut den mot ostronsås. Kan ätas med både ris eller nudlar.

Kyckling eller fläsk i sötsur sås

Stek kyckling eller fläsk med grönsaker och lök. Gör sedan en sötsur sås av riven vitlök, maizena, ketchup, chilisås, vinäger, socker, salt och vatten. Servera med kokt ris.

Stekt ris

Stekt ris är perfekt om du har ris över och vill laga något snabbt. Här kan du steka riset ihop med ägg, purjolök, ärtor, vitlök, minimajs, gurkmeja och chili. Du kan även använda dig av wokmix som finns i frysdiskarna.

Biff med bambuskott

Till biff med bambuskott kan du använda dig av lövbiff. Köttet steker du först och har sedan i vitlök, ingefära, bambuskott och vanlig lök. Såsen gör du enkelt på vatten, soja, ostronsås och hoisinsås om du har. För att få såsen tjockare, reder du av den med maizena. Gott att servera ihop med ris.

Ett annat tips är att investera i en bra wokpanna.