Matkassen som är bättre för hälsan

Sweet & sour chicken med morotsallad och sesamfrön, färska vårrullar med tofu – det är några riktigt asiatiskt klingande maträtter som vi på Kina-Li älskar! Recepten är tagna från en matkasse du kan beställa online. De värdesätter de asiatiska smakerna, arbetar mot svinn, har stor del ekologiska varor och, som om det inte vore nog, de levererar råvaror utan tillsatser! Kan det blir bättre? Det är i alla fall svårslaget.

Hör här bara på de asiatiskt klingande recepten som levereras den här veckan: kyckling med rostad vitkål och nudelsallad, färska vårrullar med tofu och jordnötsdressing, kokostorsk med wokade grönsaker, sweet & sour chicken med morotssallad och sesamfrön. Spana in en matkasse som har allt detta. För oss på Kina-Li är det svårt att inte bli hungrig när vi läser igenom recepten som är planerade på Middagsfrids sajt.

Vilken matkasse vill du ha?

En del människor vill ha en matkasse som avlastar i vardagen, en del behöver hjälp med att strukturera om middagsalternativen även för barnen. Och så har vi de som vill ha vegetariskt från alla världens olika hörn! Varför inte beställa en melliskasse till jobbet några dagar i veckan? Att ha nyttiga mellanmål i vardagen ökar matsmältningen och näringsintaget, sockersuget minskar och man får det enklare att leva nyttigt.

Alla har egna idéer om vad de vill använda en matkasse till. Det viktiga är att bestämma sig för vad man värderar. Vill man ha en klimatsmart kasse som också tar hänsyn till hälsa och komfort, då ska man inte välja någon oseriös kasse utan en väletablerad och bra kasse som har goda referenser och lång erfarenhet. Det gör ens liv enklare att hålla rutiner med och dessutom blir middagen plötsligt rolig, fylld av smaker och inspiration från kockar som planerat menyn åt dig.

Färre tillsatser – för miljön och hälsan

Varför ska man då välja mat med färre tillsatser? Svaret på den frågan är mycket enkel och beror på två faktorer: dels är tillsatser ofta dåliga för hälsan, men det är ofta som de också är skadliga för miljön. Ta till exempel den omtalade palmoljan. Den smyger sig in i många olika slags produkter, allt från nötblandningar till flingor, margarin och desserter. Främst handlar det alltså om olika slags förpackade produkter, som man ofta köper när man inte har tid att tänka igen som meny.

Här kan du till exempel se några populära snacks som alla innehåller palmolja. Vårt älskade julgodis går inte heller alltid fri från denna tillsats. För att undvika tillsatserna kan man alltid läsa baksidan av förpackningen, där står det tydligt om produkten innehåller palmolja. Palmoljan är tyvärr långt ifrån den enda skadliga tillsatsen som förekommer i mat, och vill man vara på den säkra sidan får man ägna sig mycket åt research eftersom många företag förklär tillsatserna i olika slags E-nummer. Har man inte den tiden att ägna sig åt denna granskning kan man helt enkelt vända sig till en matkasseleverantör som själva specialiserar sig på att sålla i sina produkter, för att undvika att dessa onödiga tillsatser kommer med i deras recept.