Stockholms kinakrogar

asiatisk matDe kinesiska restaurangerna hade sin era någon gång under åttiotalet och in på nittiotalet blev det mongoliska köket trendigt med sin BBQ där man fick plocka på råvaror som kocken sedan lagade till framför ögonen på besökaren.

Under de senaste åren har dock kinakrogarnas rykte gått ner lite och de brukar vara förknippade med låga priser och menyer som aldrig byts ut. Det senaste årens uppsving bland restaurangerna i Stockholm såg först inte ut att sprida sig till de kinesiska restaurangerna men nu har även de insett att det finns mycket värde i att experimentera med sina maträtter och satsa på bra råvaror. Den traditionellt friterade maten har bytts ut mot mer smakrika rätter och det har även blivit vanligt att korsa de olika asiatiska köken.

Pekinganka har fått ett uppsving och finns nu på många restauranger i Stockholm inte bara kinesiska men framförallt bland de asiatiska köken och kommer i många olika varianter. Anka är en väldigt smakrik rätt och det går att göra mycket med den där man bland annat blandar in smaker som apelsin och koriander. Anklever är ju annars en rätt som förknippas mycket med Frankrike (foie gras) men själva ankköttet är snarare något som är vanligare att äta i Asien.

Inredning är fortfarande inte kinakrogarnas starkaste sida och det kan vara svårt att urskilja en bra kinesisk restaurang från en liten billig sylta som verkar köpa in maten från något centrallager i Kina. Men på Restaurangerstockholm.nu som är en restaurangguide i Stockholm finns det bra recensioner där man kan läsa om hela upplevelsen och inte bara ingående om rätterna. Där kan man sortera på området man vill äta och välja ut den restaurang som passar. Så ett tips är att besöka sajten och läsa om de olika Kinakrogarna och välja den som fått bra omdöme.