Svenskarna slänger mycket mat

Vi svenskar slänger varje år massvis med mat. Detta är inte speciellt bra för vår ekonomi, och i synnerhet inte för miljön. Många slänger mat i onödan för att den gått ut eller att man handlat sådant som man egentligen inte behöver.

268760-mulleimer-dustbin-06

Enligt en uträkning som Livsmedelsverket gjort så slänger de svenska hushållen mat till ett värde av mellan 16 och 23 miljarder kronor varje år, så skriver man i Dagens Nyheter. Detta innebär att varje hushåll slänger i snitt motsvarande en månadskostnad mat årligen. Matsvinnet är inte bara dåligt för konsumenternas plånböcker, utan också för miljön. Den klimatpåverkan som matsvinnet har, motsvarar den av 200 000 bilars totala utsläpp per år. Problemet har blivit större i och med att konsumenterna inte själva är medvetna om att de slänger mycket. Det som folk slänger mest är grönsaker och mat som stått för länge och passerat bäst-före-datum. En tvåbarnsfamilj kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor om året på att minska matsvinnet. Men hur gör man då för att minska det?

Fulla soptunnorEtt tips kan vara att börja handla mat på nätet. Det finns en rad olika matbutiker på nätet och klickar man in på Kampanjjakt innan, så kan man få rabatt på köpet. Till exempel har Mat.se rabattkod hos Kampanjjakt. När man handlar i en fysisk affär går man ofta där ett tag och blir lockad till köp genom smarta exponeringar och hyllor. Detta gör att man handlar en massa saker som man kanske egentligen inte vill ha. Det slutar då med att man slänger den mat som man faktiskt inte behövde från allra början. De här onödiga impulsköpen slipper man när man handlar mat på nätet. En annan fördel vad gäller matsvinn när man handlar på nätet är att man ofta sitter hemma när man handlar på nätet. Då kan man ha koll på vad som faktiskt redan finns hemma. En anledning till varför vi svenskar slänger så mycket mat är just för att vi köper saker som vi redan har, skriver man i en artikel i Svenska Dagbladet.

Något annat, som Göteborgs-Posten skriver om, som kan minska matsvinnet är att förpackningarna ändras. Blir förpackningarna mindre och hållbarhetsdatumet förlängs, kan matsvinnet minska. Till exempel är färdigskivad ost i förpackningar bättre för matsvinnet än hela ostar som är förpackade. Vad gäller hela ostar så slängs ofta den sista delen när den har blivit en så kallad ”skidbacke”.